Gdzie składować garnki na zapleczu gastronomicznym?
Bary, restauracje, kawiarnie byłyby niczym bez odpowiednio wyposażonego zaplecza gastronomicznego. Wielu klientów spogląda na poszczególne lokale przez pryzmat wyposażenie i wystroju. Zaplecze gastronomiczne jest miejscem, w którym szczególnie liczy się porządek. Wszystkie garnki, patelnie oraz urządzenia AGD powinny być ustawione w odpowiedniej, przyporządkowanej lokalizacji.
Szafki i półki gastronomiczne na naczynia kuchenne
Garnki i inne naczynia kuchenne powinny znajdować się na szafkach i półkach gastronomicznych – najlepiej wykonanych z higienicznej stali nierdzewnej. Ów materiał cechuje się łatwością w utrzymaniu czystości, odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wytrzymałością na wilgoć i wysoką temperaturę – podsumowując, meble ze stali nierdzewnej sprawdzą się idealnie w każdym zapleczu gastronomicznym.
Sterylne stalowe umeblowanie ma ograniczoną liczbę szczelin i zakamarków, w których mogłyby gromadzić się zanieczyszczenia. Spełnia także jedną kwestię estetyczną – połyskliwe, minimalistyczne metalowe meble nadają zapleczu gastronomicznemu profesjonalnego wyglądu.
Firma Komat jest cenionym producentem mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej dla gastronomii. Wszystkie oferowane produkty cechują się trwałością, ergonomicznością i wysoką estetyką wykonania. Łatwo utrzymać je w czystości – zawdzięczają to stali nierdzewnej – oraz zapewniają wygodę podczas użytkowania.
Rodzaje szafek gastronomicznych ze stali nierdzewnej
Szafki ze stali nierdzewnej – idealne na zaplecze gastronomiczne – doskonale nadają się do przechowywania naczyń (w tym garnków). Jeśli pochodzą od dobrego producenta, nie można im odmówić wytrzymałości. Istnieje kilka typów szafek kuchennych. Najważniejsze są szafki magazynowe (tutaj znajdują się naczynia, czasem produkty spożywcze) oraz przelotowe (wydzielają strefę czystą od brudnej). Drugi rodzaj umożliwia sprawne i szybkie przekazywanie umytych naczyń na czystą powierzchnię. Na zapleczu gastronomicznym nie może także zabraknąć metalowych szafek na środki czystości. Ważne, by na zapleczu gastronomicznym zapełnić każdą przestrzeń – przydadzą się zatem wiszące półki.
Stal nierdzewna jest wyjątkowo higienicznym materiałem. Wykonane z niej szafki i półki można zapełnić nawet tzw. mokrymi artykułami spożywczymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana